Vinnare Guldgemet 2018

Varje år delar Sveriges Elevkårer ut pris till elevkårer som utmärkt sig särskilt under året i kategorierna Årets Elevkår, Årets Teamwork och Årets Samhällsinsats. Vinnarna får, förutom den stora äran, också priser i form av heldagar med spännande externa parter. Årets vinnare presenterades under Sveriges Elevkårers kongress den 24:e november.  

Läs mer om Guldgemet

 

Årets elevkår  

Hagagymnasiets Elevkår  

Hagagymnasiets Elevkår är kanske den elevkår med brantast utvecklingskurva de senaste åren och har under sina fyra år lyckats få varje elev som medlem. Elevkåren har skapat en härlig atmosfär med en stor bredd av aktiviteter, och en välutvecklad social verksamhet som innefattar allt ifrån myskvällar till välordnade insparksfester och politiska utfrågningar. De tar ansvar för inflytandefrågor och påverkansutskottet består av flera elevombud med förankring på alla skolans program, numera samlar och stöttar elevkåren allt elevengagemang på skolan.  

 

Årets teamwork  

Malmö Latins Elevkår och skolledning, Malmö 

Elevkåren och skolledningen vid Malmö Latin har ett gott samarbete som bygger på god förståelse för varandras roller. Tillsammans har de möjliggjort utbildningsveckan ”Lika Latin”, som genomförts tre år i rad. Elevkåren och skolledningen anordnar en vecka med schemabrytande aktiviteter som utbildar i eleverna i teman som kretsar kring diskrimineringsgrunderna. Workshops, föreläsningar, filmvisningar och framtagandet av påverkansprojekt sprider kunskap till eleverna om det samhälle dem är en del utav, och är ett utmärkt exempel på hur en elevkår och skolledning kan samarbeta om viktiga frågor.

    

Årets samhällsinsats  

LBS Lund Elevkår, Lund  

Elevkåren jobbar med samhällsförbättring inom främst två områden, likabehandling och studiehjälp. Likabehandlingsutskottet arbetar med enkäter om arbetsmiljö, trivsel och trygghet, och tillsammans med skolledning och kuratorer analyseras resultaten och åtgärder tas fram och genomförs. Utskottet har det senaste året fokuserat mycket på att förebygga sexuella trakasserier. Elevkåren har också ett utskott som arbetar med elevernas studier, och arrangerar studiekvällar för dem som har svårt att koncentrera sig på plugget på egen hand.  

 

Särskild utnämning

Yrkesgymnasiets Elevkår, Malmö

Förutom vinnarna av Guldgemet uppmärksammades Yrkesgymnasiets Elevkår i Malmö för att ha skapat en riktigt bra elevkår trots svåra förutsättningar på ett praktiskt gymnasium där eleverna är ute på praktik halva tiden. En av deras motiveringar löd:

"Yrkesgymnasiets Elevkår har gjort en otrolig resa. Kåren är inte bara en av årets elevkårer men fram för allt Sveriges bästa Praktiska Elevkår. Att få en otroligt hög medlemshalt på så kort tid som den här kåren har gjort är osannolikt. Kårens motto är att göra skolan till en roligare plats, detta tycker jag är otroligt roligt. Det är några elever på skolan som anordnar detta samt går med och etablerar en organisation för elevernas bästa under skoltiden. Det uppkommer bland annat pingisturneringar, fika och Skolkamper som är för att kårens medlemmar ska få en så bra skolgång som möjligt. Jag nominerar Yrkesgymnasiets Elevkår för deras otroliga förmåga att kunna hantera en Elevkår fast än att  utbildningen på skolan är 50% utanför skolans område. Deras engagemang krävs i fler skolor, speciellt praktiska. Det kåren gör för medlemmarna är en upplevelse som de aldrig kommer glömma."

 

Läs mer om Sveriges Elevkårers pris Guldgemet >