Starta upp en elevkår

Det är enkelt att starta en elevkår och bli medlem hos oss! Det enda som krävs är lite engagemang, och det vet vi att det finns gott om. Vi är experter på föreningslivet och kan hjälpa er med allt ni behöver.

Varför elevkår?

  • En elevkår är den bästa plattformen för dig som vill göra skolan roligare, tryggare och starkare.
  • Få nya vänner genom att engagera dig i kåren eller delta i de sociala aktiviteter som kåren anordnar. Elevkåren är även en möjlighet för dig att hitta nya intressen eller utveckla de du redan har!
  • Var med och skapa den skolmiljö du själv vill se genom utbildningar, projekt och manifestationer mot trakasserier och diskriminering, eller andra teman du brinner för.
  • Påverka skolans framtid genom att samla och framföra elevernas röst till skolledningen och vara med när politiska beslut ska genomföras. Elevkåren har möjlighet att driva frågor som rör till exempel hur era prov är förlagda, hur rastutrymmena är utformade eller vilken skolmat som serveras.
  • Väx som individ genom att lyssna på spännande föreläsare som elevkåren bjudit in eller själv gå med i styrelsen och delta i utbildningar inom projektledning, kommunikation eller ledarskap.

Vad är en elevkår?

En elevkår är självständig ideell förening av elever, för elever. Precis som i andra föreningar så leds elevkåren av en styrelse som medlemmarna väljer. Skolledning och lärare får inte påverka kårens arbete, däremot vinner alla på ett gott samarbete. En framgångsrik elevkår är en elevkår som får med sig majoriteten av skolans elever som medlemmar och kan erbjuda dem relevant service och en bredd av aktiviteter.

Exempel på aktiviteter: 

  • Bildning: föreläsningar, bildande utflykter och museibesök
  • Lobbying: namninsamlingar, demonstrationer, debattartiklar och kampanjer
  • Service: medlemserbjudanden och försäljning
  • Event: fester, tävlingar och sociala utbyten

Starta en elevkår idag!

Som medlem i Sveriges Elevkårer har er elevkår rätt till en rad medlemsförmåner, läs mer om dem nedan. Ta kontakt med din verksamhetsutvecklare för att få veta mer eller för att ta del av förmånerna. Fyll i era uppgifter nedan om ni vill bli medlemmar så hör vi av oss.

Osäker på om det finns en elevkår på din skola redan? Här hittar du en lista över alla elevkårer som är medlemmar hos oss.

Medlemslista

Det är många som vill vara med och göra elevrörelsen större tillsammans med oss. Vi har en lång intresselista fylld med engagerade ungdomar från hela landet och vi gör vårt bästa för att hjälpa er starta upp ert elevkårsarbete så snart som möjligt. Er elevkår måste inte vara medlem hos Sveriges Elevkårer för att få bedriva verksamhet, men ert medlemskap kan göra er elevkår starkare.

Under tiden ni väntar på vår support kan ni ta hjälp av vår elevkårshandbok för att komma igång med elevkårsarbetet på egen hand. 

Elevkårshandbok

Skickar...

Tack!

Något gick fel! Kontakta [email protected] om felet kvarstår.

Våra medlemsförmåner

Ekonomiskt stöd

Alla elevkårer som är medlemmar i Sveriges Elevkårer har rätt till bidrag. Bidraget är anpassat bland annat efter hur stor andel av skolans elever som en elevkår har som medlemmar.

Ekonomiskt stöd

Support

Som medlem i Sveriges Elevkårer har ni som kår tillgång till våra verksamhetsutvecklare som finns där för att stötta er i allt ert arbete. 

Utbildning

Sveriges Elevkårer erbjuder en mängd olika utbildningar som är helt gratis för våra medlemmar. Syftet med utbildningarna är att stärka och underlätta elevkårens arbete. Till exempel har vi utbildningar i styrelsearbete, ekonomi och kommunikation.

Utbildningar

Material

Alla våra medlemmar har möjlighet att fritt ladda ner mallar och guider inom en rad olika områden direkt från vår hemsida.

Material

Tvistlösning

Vid tvister eller konflikter med exempelvis skolledning eller annan part ställer Sveriges Elevkårer upp med personal för att hjälpa till och lösa konflikten.

Tvistlösning