Starta upp en elevkår

Det är enkelt att starta en elevkår och bli medlem hos oss! Det enda som krävs är lite engagemang, och det vet vi att det finns gott om. Vi är experter på föreningslivet och kan hjälpa er med allt ni behöver.

Vad är en elevkår?

En elevkår är en demokratisk organisation – av elever, för elever – som verkar för en mer givande skoltid för sina medlemmar. Elevkårer, till skillnad från elevråd, är ideella föreningar, självständiga från skolan, med egna styrelser, stadgar, organisations- nummer och årsmöten.

För elevernas intressen

Det finns inget tvång att engagera sig under sin skoltid – men alla elever ska ha möjligheten. Elevkåren finns för att värna om medlemmarnas intressen – den är inte ett verktyg för rektor eller lärare att utnyttja. Däremot vinner alla på ett gott samarbete.

Genom elevkåren kan eleverna påverka frågor som rör deras rättigheter, arbetsmiljö och studieklimat. Men elevkårsarbetet handlar lika mycket om att skapa trivsel och gemenskap på skolan genom att arrangera exempelvis fester, tävlingar och spex. En framgångsrik elevkår är en elevkår som får med sig den absoluta majoriteten av skolans elever som medlemmar och kan erbjuda dem relevant service och en bredd av aktiviteter.

Starta en elevkår idag!

Som medlem i Sveriges Elevkårer har er förening rätt till en rad medlemsförmåner (se nedan). Ta kontakt med din verksamhetsutvecklare för att få veta mer eller ta del av förmånerna.

Klicka på knappen nedan och fyll i era uppgifter om ni vill starta en elevkår så hör vi av oss.

Skickar...

Tack!

Något gick fel! Kontakta [email protected] om felet kvarstår.


 

Våra medlemsförmåner

Ekonomiskt stöd

Alla elevkårer som är medlemmar i Sveriges Elevkårer har rätt till bidrag. Bidraget är anpassat bland annat efter hur stor andel av skolans elever som en elevkår har som medlemmar. Läs mer om ekonomiskt stöd

Support

Som medlem i Sveriges Elevkårer har ni som kår tillgång till våra verksamhetsutvecklare som finns där för att stötta er i allt ert arbete. 

Utbildning

Sveriges Elevkårer erbjuder en mängd olika utbildningar som är helt gratis för våra medlemmar. Syftet med utbildningarna är att stärka och underlätta elevkårens arbete. Till exempel har vi utbildningar i styrelsearbete, ekonomi och kommunikation. Här kan du läsa om våra utbildningar

Material

Alla våra medlemmar har möjlighet att fritt ladda ner mallar och guider inom en rad olika områden direkt från vår hemsida. Ni hittar dem på vår materialsida

Tvistlösning

Vid tvister eller konflikter med exempelvis skolledning eller annan part ställer Sveriges Elevkårer upp med personal för att hjälpa till och lösa konflikten. Läs mer om tvistlösning